Belgen hebben in het coronatijdperk de voordelen van online evenementen leren kennen. Al verlangen de meeste respondenten ernaar om opnieuw live events bij te wonen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onderzoekers van AP Hogeschool Antwerpen afnamen in april 2021 in samenwerking met VBO en iVOX.
Zes op de tien werknemers hebben in de loop van het voorbije jaar één of meer online evenementen (webinar, webcast, digitaal netwerkevenement enz.) bijgewoond in het kader van hun job. Eén op drie zegt dit zelfs maandelijks te doen. Ook online vergaderen is ondertussen goed ingeburgerd. Meer dan twee op de drie werkenden namen meermaals deel aan één of andere videovergadering in de loop van het voorbije jaar.
Niet alleen hebben heel wat werkende Belgen online evenementen bijgewoond. Twee op de drie respondenten geven aan dat ze dit ook na de coronacrisis nog willen blijven doen. Toch verkiest slechts een kleine minderheid van de werkenden online events boven live events. Wie toch voor online kiest, doet dit omdat hij zich niet meer hoeft te verplaatsen, het heel wat tijd bespaart en omdat het gemakkelijker is. Ook de efficiëntie is een belangrijke reden om voor online evenementen te kiezen.
Figuur 1: % akkoord met de stellingen (n = 578 werkenden)
Ook in de vrije tijd woonde de helft van de respondenten een online evenement bij. De belangrijkste types zijn workshops, wedstrijden, concerten en quizzen.
“Belgen hebben de voordelen van online events leren kennen. Ze willen dit nu en dan blijven doen. Maar we moeten niet verwachten dat alles nu naar online verschuift. De meeste respondenten verlangen ernaar om opnieuw live events bij te wonen,” concluderen onderzoekers Ilse Van Looveren en Veerle Van Assche van AP Hogeschool Antwerpen.
De online bevraging gebeurde in het kader van de Video Experience Day en het webinar Sustainable Stories en dit in samenwerking met het VBO en iVOX. De enquête werd in april 2021 afgenomen bij 1000 Belgen representatief op regio, leeftijd, geslacht en opleiding.