Corporate video op sociale media: trends, valkuilen en tips

Hoe zorg je ervoor dat je corporate video viraal gaat op al je socialsAlessandro Segattacreatief directeur van Onlyhumans en jurylid van de 22e editie van de Video Experience Daygeeft de ultieme tips om je corporate video het best te laten renderen op sociale media. 

Vertrek vanuit de doelgroep 

“De belangrijkste tip voor bedrijven die met video op sociale media aan de slag willen gaan is dat ze eerst hun doelgroep zorgvuldig bekijken. Daarnaast moeten ze beslissen welke doelstellingen ze willen bereiken en welk format ze willen gebruiken om die doelgroep te kunnen vasthouden om op die manier een relevante en herkenbare boodschap over te brengen.”

“Je moet dus eerst bekijken op welke socialemediakanalen je doelgroep aanwezig is, om zo te weten te komen welke kanalen je het best kunt inzetten voor de strategie. Heel belangrijk daarbij is dat je de video aanpast aan die kanalen en aan de manier waarop de doelgroep deze sociale media gebruikt.”  

“Want de grootste valkuil is het gebrek aan een duidelijke visie of strategie voor de distributie van video op socialemediakanalen. Simpelweg een video posten op sociale media is geen strategie. Vandaag is er een opbod van merken en bedrijven die graag allemaal diezelfde doelgroep willen bereiken. Dus zorg ervoor dat je bedrijf bij de doelgroep opgemerkt wordt, vervolgens stopt bij jouw video en die ook bekijkt.” 

Korter is beter 

“Maar hoe doe je dat nu concreet? De belangrijkste tip: korter is beter! Het is vechten om al met de eerste paar seconden de aandacht van je doelgroep te krijgen. Geef in die eerste seconde een opvallende boodschap, een creatief concept, een aantrekkelijk idee mee. Zo inspireer je je doelgroep vanuit die korte interactie om naar een langer verhaal van jouw bedrijf te luisteren.” 

Hand in hand met technologische evoluties  

“Video op sociale media zal vooral blijven evolueren als een waardevol format. Je kan immers veel parameters van een kijker gaan meten. En dat is niet alleen belangrijk voor het bedrijf. Ook de platformen zelf en hun algoritmes leren veel uit video en de manier waarop mensen die vandaag consumeren.”  

“Video zal hand in hand blijven gaan met de technologische evoluties. We zijn geëvolueerd van het grote tv-scherm naar schermen die in de hand van de gebruikers passen. En het ging van een statische beleving in onze huiskamer naar video’s die we op elke plaats en elk moment kunnen beleven. Die technologische evoluties zullen ook bepalen hoe we video ervaren in de toekomst. Bedrijven zullen video’s moeten maken die beantwoorden aan dat veranderend gedrag van mensen, op het vlak van die technologieën en in het bijzonder op dat van sociale media.”