De kijker online activeren, hoe doe ik dat?

Hoe kunnen video- en communicatieprofessionals de kijker online activeren tot het kijken van hun video’s en tot het behalen van hun doelstellingen? En wat is het belang van een call to action? Ilse Van Looveren en Tessa Zwanenburg, onderzoekers aan AP Hogeschool, namen in het najaar van 2022 in het kader van het VIDA onderzoek 20 diepte-interviews af bij videoproducenten en communicatiebureaus. Dat leverde zeven concrete tips & tricks op.

Grijp de kijker vast in de eerste vijf seconden

Zowat alle geïnterviewden wezen op het belang van de eerste vijf seconden van de video. Die zijn erg belangrijk om de aandacht van de kijker te trekken en vast te houden zodat die verder kijkt. Ga dus op zoek naar een opvallend creatief beeld dat “stopping power” heeft en dat direct de tone of voice van de video duidelijk maakt. 

Erken het belang van autoplay, copy en thumbnail 

Zeker bij video autoplay zijn die eerste seconden van cruciaal belang. Ontbreekt de mogelijkheid tot autoplay, zorg er dan voor dat je publiek ook zonder dat het de video aanklikt, iets leert over de video. Maak bijvoorbeeld gebruik van de copy rond de video: schrijf een pakkend en informatief tekstje over de video, waarmee je jouw publiek warm maakt voor de video. Maak ook gebruik van de thumbnail: kies een verzorgd en duidelijk beeld, zodat het voor je publiek duidelijk is waar de video over zal gaan.

“Als het gaat over beginnen te kijken,  dus als er geen autoplay is, dan weten we dat de begeleidende copy extreem pakkend moet zijn.” (Communicatiebureau)

“Welke thumbnail je kiest is superbelangrijk. Er zijn nog te veel mensen die daar niet bij stilstaan.” (Videoproducent)

Integreer minstens één CTA

Vergeet niet om een call to action (CTA) toe te voegen aan je video! Dat kan in de video zelf of in de tekst van de bijhorende post. Het beste is nog om het allebei te doen. Het verhoogt de effectiviteit van je bedrijfsvideo op een snelle en goedkope manier, maar wordt nog vaak vergeten. Gezien het belang van de eerste vijf seconden, zet je je CTA (ook) beter vooraan. 

Wees kort maar krachtig

Ook de verwoording van je call to action is van belang voor de effectiviteit ervan. Zorg bijvoorbeeld dat de copy zo kort en concreet mogelijk blijft. Gebruik gebiedende wijs en begin met een sterk werkwoord. Een good practice: “Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!”. Gebiedend, concreet, kort en begonnen met een sterk werkwoord.

Zorg voor een eenvormige CTA

Werk je met meerdere CTA’s, bijvoorbeeld zowel in de video als in de copy? Zorg dan dat potentiële verwarring geminimaliseerd wordt. Dat doe je door je CTA’s perfect op elkaar te laten aansluiten. Als je CTA’s van elkaar verschillen, moeten kijkers kiezen voor welke CTA ze gaan, wat verwarring verhoogt en conversie verlaagt.

Maak gebruik van een AB-meting

Hoe weet je of je CTA wel echt zo goed werkt? Test het! Denk dan bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een simpele AB-meting. Daarmee worden twee versies van een CTA met elkaar vergeleken op het vlak van conversieratio. De helft van je publiek ziet versie A, de andere helft versie B.  Welke versie zorgt voor meer conversie? Die implementeer je dan. Meer weten over hoe je een AB-meting uitvoert? Neem dan een kijkje op https://imu.nl/internet-marketing-kennisbank/conversie-optimalisatie/ab-testen/

Overleg wie verantwoordelijk is voor de activatie

Bij videoproducties zijn vaak veel partijen betrokken. Soms zijn het de videoproducenten die de activatie doen, soms het opdrachtgevende bedrijf of het communicatiebureau. Het is van belang dat er overlegd wordt over wie er verantwoordelijk is voor de activatie, zodat het niet wordt vergeten, wat we nu nog vaak zien.

Heb je behoefte aan uitgebreide tips? Of wil je weten hoe we met het onderzoek tewerk zijn gegaan?
Klik dan hier voor de VIDA-paper over activatie. 

Ilse Van Looveren, Tessa Zwanenburg