Hoe je activatie afstemt op verspreiding:
Tips per online verspreidingskanaal

Activatie van je publiek is belangrijk. Je kan nog zo’n goede video maken, maar als je publiek niet weet wat het er verder mee moet, bereik je uiteindelijk geen (optimale) conversie. Verschillende verspreidingskanalen worden nog weinig van elkaar onderscheiden in de activatiestrategie, toont het VIDA-onderzoek van AP Hogeschool. Om je daarmee op weg te helpen, sommen Tessa Zwanenburg en Ilse Van Looveren de belangrijkste tips per verspreidingskanaal op.

  • Facebook en LinkedIn zijn twee heel sociale kanalen. Interactie met het publiek blijkt dan ook belangrijker op Facebook en LinkedIn dan op YouTube, Instagram, Twitter en de bedrijfswebsite[1]. Hou daar rekening mee in je activatiestrategie voor de soort call to action die je gebruikt: activeren tot het achterlaten van een comment of tot het taggen van anderen is effectiever op kanalen zoals Facebook en LinkedIn dan op Twitter, YouTube of Instagram.
  • Tekst rond de video (de copy) is goed zichtbaar op deze twee kanalen: maak hier gebruik van! Plaats een call to action in de copy, zodat ook wie scrolt zonder het filmpje te kijken, in aanraking komt met het doel van de video.
  • Maar let op! Facebook en LinkedIn zijn ook kanalen waar men blootgesteld wordt aan zeeën van videocontent. Vaak zal jouw video dus niet uitgekeken worden. Speel hierop in door in de eerste paar seconden van je video al te activeren!

    [1] Blijkt uit de inhoudsanalyse in het kader van VIDA.

Doen: Call to action duidelijk in de tekst en aan het begin van een video plaatsen, gebruikmaken van het interactieve karakter van de kanalen

Niet doen: lange, saaie filmpjes zonder interactie en duidelijke call to action posten

YouTube blijkt een specialleke. Het is een video-based platform: activatie op YouTube zit dan ook meer vervat in de video zelf dan in de copy om de video heen. Toch kun je hier ook met enkele ingrepen je publiek meer activeren om jouw video te bekijken.

  • Maak door de thumbnail meteen duidelijk waar de video over gaat. Gebruik bijvoorbeeld een screenshot van de spreker. Zo voorkom je verwarring en vergroot je de kans dat men jouw video aanklikt. Zet de thumbnail van je video in de huisstijl van het bedrijf: dat zorgt meteen voor herkenbaarheid (contrasterende kleuren trekken aandacht!).
  • Zorg dat de lay-out van je video verzorgd is. Denk dan aan een aantrekkelijke en opvallende thumbnail, een duidelijke titel en een nette beschrijving bij de video. Zo kan je jouw publiek activeren om je video te kijken zonder er woorden aan vuil te maken.
  • Op YouTube speelt de videotitel een prominente rol. Gebruik die titel om je publiek te activeren om jouw video te bekijken! Een aantal cruciale tips daarbij zijn bijvoorbeeld:
    1. Kies de juiste trefwoorden. Hou daarbij rekening met de zoekwoorden waarmee je gevonden wil worden via zoekmachines. Zet deze trefwoorden dan ook meteen als tags om de zoekresultaten te optimaliseren.
    2. Hou de titel kort maar krachtig.
    3. Probeer clickbait of te sensationele titels te voorkomen. Een beetje mag, maar te veel doet afschrikken.

Doen: activeren in de video en activeren door thumbnail, titels, series, kleuren

Niet doen: te veel belang hechten aan de tekst onder de video die niet goed zichtbaar is en niet automatisch getoond wordt

Last but not least: Instagram, Twitter en TikTok. VIDA toonde aan dat deze drie kanalen (nu nog) minder populaire eindbestemmingen blijken voor bedrijfsvideo.

  • Ga na of je een voldoende volgersbasis hebt op deze kanalen voordat je ze meeneemt in je communicatieplan. Veel bedrijven hebben namelijk geen uitgebreide volgersbasis op deze kanalen. De tweede stap is dan om na te gaan hoe actief er met je post wordt omgegaan. Liken mensen je post, wordt hij vaak bekeken? Dan is het zinvol om deze kanalen mee te nemen in je communicatiestrategie. Is er weinig interactie met je posts? Is je doelgroep eigenlijk niet echt te vinden op Instagram, Twitter en TikTok? Dan is het mogelijk interessanter om je focus naar andere kanalen te verplaatsen. Pogingen tot activatie blijven dan immers zonder resultaat.
  • Maak gebruik van de Verhalenfunctie van Instagram. Uniek aan Instagram is zijn populaire Verhalenfunctie. Daarmee kan je je content activerend te maken. Je kan bijvoorbeeld in je posts een URL verwerken, waardoor het doorklikken naar een webpagina heel makkelijk wordt en centraal staat in je content.

Doen: een doordachte keuze maken voor deze platformen, gebruikmaken van hun unieke functies

Niet doen: zomaar al je video’s op deze platformen posten, Facebookposts onaangepast herposten op deze platformen

De bedrijfswebsite is het enige online kanaal dat je als bedrijf volledig onder controle hebt.
Uit het VIDA-onderzoek bleek dat video’s op bedrijfswebsites bijna nooit activatie bevatten. Dus wanneer je een video post op je website, denk dan twee keer na. Wil je je publiek aanzetten om iets te doen of wil je dat het gewoon je video bekijkt? Verwoord het in een kordate call to action! Het is een kleine moeite met een groot rendement.

Doen: focussen op activatie via de website

Niet doen: denken dat activatie niet nodig is op de website of dat mensen vanzelf wel de video zullen aanklikken

Heb je behoefte aan uitgebreidere tips? En wil je weten hoe we met het onderzoek tewerk zijn gegaan? Klik dan hier voor de VIDA-paper over activatie.

Tessa Zwanenburg, Ilse Van Looveren