Zelf starten met AI? Deze 5 tips zetten je op weg!

Gepubliceerd door Video Experience Day op

Zelf starten met AI? Deze 5 tips zetten je op weg!

1. Leer prompten

Net zoals je moet leren werken met een camera, moet je ook leren prompten. Een prompt is een instructie die aan een AI-model wordt gegeven in de vorm van tekst, waarna het model een afbeelding of video genereert. Het juist formuleren van prompts geeft controle over de output en voorkomt standaardresultaten. Door termen als ‘fotorealistisch’ en ‘HD quality’ toe te voegen, verbeter je de kwaliteit van je beelden aanzienlijk. Het selecteren van camera-standpunten en stijlen heeft ook een grote impact: zo zal een beeld in de stijl van Wes Anderson er helemaal anders uitzien dan één in de stijl van Tim Burton. Kortom, veel oefenen is essentieel om je AI-gegeneerde beelden naar een hoger niveau te tillen.

2. Zoek de tool die bij je past

Het vinden van de juiste tool kan een uitdaging zijn, gezien de overvloed aan AI-tools die voortdurend met nieuwe updates en features afkomen. Logisch ook dat bedrijven AI-tools die in bestaande applicaties verwerkt zijn, veel vaker gebruiken dan alleenstaande AI-tools. Daarnaast zijn er veel tools die er veelbelovend uitzien maar uiteindelijk teleurstellen. Voordat er tijd en geld wordt geïnvesteerd in AI, is het raadzaam om online of bij experts extra informatie te verzamelen over de kwaliteit van deze tools. Het Immersive Lab van AP Hogeschool biedt alvast op zijn website een overzicht van relevante tools voor elke fase van het productieproces: https://www.creativeailab.be/learning-page/

3. Train je eigen model

Het prompten van beelden kan uitdagend zijn, vooral wanneer specifieke afbeeldingen nodig zijn, zoals een typische Vlaamse melkkoe. Grote kans dat op je AI-gegeneerde foto een totaal andere koe zal staan,  omdat de meeste AI-tools getraind zijn op Amerikaanse en/of anime-foto’s. Om dit probleem op te lossen kan je zelf AI-modellen gaan trainen op basis van een eigen dataset aan foto’s. Dat vereist echter wel een krachtige GPU en technische kennis. Het resultaat is echter een getraind model dat bruikbaar is voor toekomstige projecten, een uitdaging die de moeite waard kan zijn.

4. Hou zelf de touwtjes in handen

Hoewel AI een krachtig hulpmiddel is, blijft menselijke supervisie essentieel. Doordat elk AI-beeld uniek is, kan de outcome soms onvoorspelbaar zijn en mogelijk ethisch niet correct. Toezicht van een menselijk oog blijft een cruciale factor bij het beoordelen van de kwaliteit en de bruikbaarheid van gegenereerde beelden. Zie AI als een tool die je kan inzetten om je te inspireren en je werk te vereenvoudigen, niet als een tool die je werk gaat vervangen.

Op juridisch gebied ontbreekt momenteel de nodige wetgeving. Het is dus belangrijk om te na te kijken of je beeld niet te veel lijkt op andermans werk. Je kunt dit snel controleren door het in Google Afbeeldingen te uploaden. Zo zie je direct hoe uniek je beeld is.

5. Informeer je klanten

Er circuleren op het internet heel veel AI-gegenereerde video’s die soms heel realistisch ogen. Deze beelden ontgaan ook de klanten niet. Zo krijgen productiehuizen (of agency’s) wel eens opmerkingen als “Kan je dat niet zelf snel door een AI-tool laten maken?” of “Waarom moet de kost zo hoog zijn?”. Er wordt als het ware verwacht dat AI vandaag de dag voor alles gebruikt wordt, terwijl de realiteit dit nog niet toelaat. Door transparant te communiceren over de mogelijkheden en beperkingen van AI, kun je klanten beter betrekken en voorkomen dat AI wordt gezien als een goedkope vervanging van je personeel.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vier =