25 jaar Video Experience Day: een terugblik

Gepubliceerd door Video Experience Day op

Video Experience Day 2023

25 jaar Video Experience Day: een terugblik

De Video Experience Day bestaat 25 jaar en dat mag gevierd worden. Wat in het jaar 2000 begon als een studentenproject met de naam ‘Festival van de Bedrijfsfilm’, is intussen uitgegroeid tot hét referentie-evenement over corporate video in de Belgische communicatie- en videoproductiesector. Ieder jaar opnieuw slaan laatstejaarsstudenten Communicatie van AP Hogeschool de handen in elkaar met Kanaal Z om corporate video in de spotlights te zetten. Duik mee in het verleden en ga op reis door onze rijke geschiedenis.

Gestart als Festival van de Bedrijfsfilm

Ons verhaal begint in het jaar 2000. Dan ontstaat de Video Experience Day als een kleinschalig studentenproject met de naam ‘Festival van de Bedrijfsfilm’, georganiseerd door elf laatstejaarsstudenten Bedrijfscommunicatie. Het festival vindt nog plaats in een studentenaula in Campus Meistraat van wat nu de AP Hogeschool Antwerpen is. Spijtig genoeg is er van deze eerste editie niets terug te vinden. Het aantal video-inzendingen of een programmablad zijn helaas niet bewaard gebleven.

programme boekje '05 en '06

In 2002 nemen voor het eerst studenten Public Relations de organisatie op zich. Daarmee verhuist het evenement ook naar het Antwerpse Provinciehuis, waar het tot 2011 zal blijven. Vanwege het beperkte aantal inzendingen blijft het aantal categorieën beperkt tot drie: bedrijfsfilm, product/procesfilm en imagofilm. Enkel bedrijven met een omzet van minstens 100.000 euro worden gevraagd om deel te nemen; productiehuizen worden nog niet actief aangeschreven.

De uitbouw van een kenniscentrum

Vervolgens maken we een tijdssprong naar het jaar 2010. Voor de elfde editie van het evenement starten onderzoekers van het toenmalige departement Management en Communicatie van de AP Hogeschool het PWO-onderzoek “Inzet van corporate video in de communicatiemix van organisaties ten tijde van digitalisering”. De onderzoekers nemen interviews af van producenten en van opdrachtgevers, ze lanceren een webenquête bij productiehuizen en ze onderzoeken de inhoud en vorm van een 300-tal films via de techniek van de inhoudsanalyse. Dit onderzoek brengt de kenmerken en trends van moderne corporate video’s in kaart. Sindsdien maakt onderzoek een groot deel uit van de Video Experience Day en zijn het evenement en AP Hogeschool Antwerpen hét kennis- en expertisecentrum op vlak van corporate video geworden.

Het evenement professionaliseert

In 2011 vindt het Festival voor de laatste keer plaats in de ‘oude stijl’. Daarnaast stapt Kanaal Z mee aan boord als co-organisator. Zo wordt de professionalisering van het Festival ingezet. Het evenement evolueert van een studentenproject naar een professioneel bedrijfsevenement. Voor het eerst zijn er ook meer dan 100 video-inzendingen.

De 13de editie van het Festival, in 2012, speelt zich voor het eerst af in de nieuwe stijl. Het evenement verhuist van het Provinciehuis naar Kinepolis Antwerpen. Daar kunnen films in topkwaliteit vertoond worden en is er in het Kinepolis Event Center een receptieruimte ter beschikking die extra cachet geeft aan het evenement. De zeer goede technische ondersteuning vormt een meerwaarde. Er komen meer structurele partners en veel nieuwe waardevolle sponsors worden binnengehaald.

1_VED 2023 Homepagina

Omdat het woord ‘bedrijfsfilm’ voor vele producenten een oubollige connotatie heeft, wordt het Festival van de Bedrijfsfilm in 2014 omgedoopt tot ‘Corporate Video Festival’. Ondertussen is duidelijk dat het Festival een gevestigde waarde is

Franstalig België mee aan boord

In 2015 krijgt het evenement een nationaal karakter om ook de Franstalige markt aan te spreken. Een corporate videofestival op Belgisch niveau organiseren is voor de organiserende studententeams een enorme klus. Alle mediamiddelen moeten niet alleen geactualiseerd, maar ook vertaald worden. Daarbovenop verhuist het evenement ook van Kinepolis Antwerpen naar Kinepolis Brussel. Naast de vernieuwing van het evenement is er nood aan meer onderzoek. Daarom lanceren de onderzoekers de Corporate Video Monitor, waarbij jaarlijks structureel onderzoek naar dit type video gebeurt.

BCVF

Om nog meer Franstaligen aan boord te krijgen wordt er vanaf de 17de editie in 2016 gewerkt met de naam ‘Belgian Corporate Video Festival’. Met een recordaantal van 372 ingezonden video’s wordt erg duidelijk dat het evenement een aanzienlijke status heeft opgebouwd in de sector. Om het aantal te jureren video’s opnieuw beheersbaar te maken, worden de inzendingen vanaf editie 2017 betalend. Hiermee stijgt ook de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen.

Verandering en uitdagingen

In 2020 ondergaat het evenement weer een naamsverandering. De naam ‘Video Experience Day’ is geboren! Ook de baseline ‘Seeing is Believing’ ziet voor het eerst het daglicht. Die rebranding vraagt natuurlijk om een nieuw logo en ook de huisstijl moet moderner. Daarnaast is er nood aan een ingekorte awardshow met meer pit en moet het publiek de kans krijgen alle genomineerde video’s op groot scherm te zien. Daarom verhuist de vertoning van de genomineerden naar de namiddag. In deze namiddagsessies krijgen producenten onder andere de kans om vragen van de jury te beatwoorden. Heel wat uitdagingen dus.

award 2020

En toen kwam COVID-19… Daarmee verdwijnen veel van die plannen eventjes in de koelkast. Toch wordt er beslist de Video Experience Day te laten doorgaan en het live-evenement gedurende twee jaar te vervangen door een professionele tv-uitzending op Kanaal Z. Die toont hoe de winnende bedrijven en organisaties hun award overhandigd krijgen. In 2022 keert de Video Experience Day terug naar zijn thuisbasis, Kinepolis Brussel.

Jubileum

In 2024 viert de Video Experience Day zijn 25ste jubileumeditie! Al 25 jaar lang staat de Video Experience Day voor kennis en expertise, zet het event corporate video in de kijker en brengt het onder anderen marketeers, communicatieprofessionals en videoproducenten bij elkaar. Daar mogen we zeker trots op zijn!

Categorieën: Uncategorized