Virtual Reality: De toekomst voor corporate video 

Gepubliceerd door Video Experience Day op

Fotogrammetrie

Virtual Reality (VR) is een opkomende techniek in de wereld van corporate video. AP Hogeschool Antwerpen heeft veel expertise op vlak van VR en 360°-video’s. De school heeft een Immersive Lab waar onderzoek gedaan wordt naar het medium. Wij spreken met Silvia Van Aken, onderzoekscoördinator van het Immersive Lab, over het lab en het nut van VR, ook bij corporate video.

We ontmoeten Silvia Van Aken in het Immersive Lab in Campus Ellermanstraat. Dat is een expertisecentrum dat alle kennis en technologie rond VR en toebehoren centraliseert en ter beschikking stelt van onderzoekers, studenten, non-profitorganisaties en bedrijven. In het lab wordt content gemaakt voor educatieve, wetenschappelijke, culturele en commerciële toepassingen. Ze doen er aan geïntegreerd, praktijkgericht onderzoek om inzichten en tools te ontwikkelen waar producenten mee aan de slag kunnen. Daarnaast organiseren ze lezingen, gebruikerstesten, demonstraties en workshops. 

Indrukwekkende apparatuur 
Silvia Van Aken neemt ons mee het lab in. Daar zien we meteen een indrukwekkende installatie. Het blijkt een fotogrammetrie-installatie te zijn. “Fotogrammetrie wordt gebruikt om mensen in 3D te scannen voor alle doeleinden”, licht Silvia Van Aken toe. “Zo kunnen we een 3D-avatar tot leven wekken in de metaverse. We hebben bijvoorbeeld Lieven Scheire eens ingescand en laten meedansen in een performance van de academie. We hadden iemand anders de dans laten doen met een motion capture suit en later hebben we die bewegingen laten uitvoeren door de 3D-avatar van Lieven Scheire. Zo zijn er volledige databases met bewegingen, waardoor je mensen dingen kan laten doen die ze eigenlijk niet kunnen.”

Fotogrammetrie
De fotogrammetrie-installatie

“Momenteel zijn we er volop mee bezig om de gezichtsuitdrukkingen goed te krijgen bij fotogrammetrie. Op dit moment is het nog een uitdaging om die goed na te bootsen. We willen dat het zo natuurlijk mogelijk overkomt. Zo heb je een aantal standaard glimlachjes die we nu proberen te implementeren. We zijn op zoek naar methodes om dat goed te kunnen,” aldus Van Aken.

Het toestel voor fotogrammetrie is best uniek. AP Hogeschool is de enige hogeschool in Europa waar je zo’n op maat gemaakt toestel kan vinden. Er zijn op andere plaatsen wel standaardinstallaties te vinden, maar niets zo complex.

Niet voor alle doeleinden 
Maar het Immersive Lab biedt meer dan fotogrammetrie alleen. Er worden ook volledige VR-experiences gemaakt. Maar ze begrijpen er ook goed dat VR niet voor alle doeleinden even geschikt is. “VR is handig, maar je moet wel weten waarvoor”, vertelt Van Aken. “Het is meestal één op één te gebruiken. Ik geloof er niet in dat mensen in de bioscoop gaan zitten om dan massaal zo’n bril op te zetten. Op hele grote schaal ga je VR niet aanbieden. Dan moet je andere manieren bedenken.” Voor grootschaliger gebruik, heeft het lab de Immersive Cube. “Die kubus is 3 meter in de breedte, diepte en hoogte en je kan er in gaan. Met de Cube kan je immersieve 360° video’s projecteren op doeken, zodat je VR aan groepen kan aanbieden. Zo kan je bijvoorbeeld het lab tonen op verplaatsing.”

Silvia Van Aken, onderzoekscoördinator van het Immersive Lab
Silvia Van Aken, onderzoekscoördinator van het Immersive Lab

Storytelling 
Volgens de onderzoekers van het Immersive Lab moet je goed nadenken wat de verhalende principes achter VR zijn, voor je het begint te maken. “We houden ons bezig met de grammatica achter Virtual Reality. Dat viel ons in het begin erg tegen. Mensen willen de principes van video omzetten in VR, maar dat gaat helemaal niet. Bij VR heb je bijvoorbeeld geen zoomlens of gelijkaardige toepassingen. Daar moet je dus zeker op letten. Op school hebben we een postgraduaat en een Summer School rond VR. Daar leer je niet alleen de principes van storytelling, maar ook hoe je goede VR-content kan maken. We leren hoe je een immersieve beleving kan opwekken voor de gebruiker.”

Corporate 
Als je VR op een corporate manier wil gebruiken, moet je weten voor welke toepassingen. Volgens Van Aken is VR vooral goed te gebruiken bij trainings- en sensibiliseringscampagnes en op beurzen. Ook in de erfgoedsector is het heel nuttig. Een laatste interessante toepassing is het visualiseren van de toekomst. Als er een nieuw gebouw of stadsproject komt, kan je je meteen inbeelden hoe het eruit gaat zien. Je zet een bril op en kan echt rondlopen in de toekomst.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − twaalf =